Počet záznamů: 1  

Gartler, Ignaz, činný 18. století

  1. osoba

    osoba

    Osobní jménoGartler, Ignaz, činný 18. století
    Odkaz viz.Gartler, Ignatz činný 18. století
    BiografieAutor příruček o vaření. Je pravděpodobně autorem ještě anonymně vydané knihy "Kurtzer Unterricht In welchen Unterschiedene Speisen gut zuzubereiten seynd", vydané ve Vídni r. 1736. V roce 1740 vyšla kniha pod názvem: "Nutzliches Koch-Buch, Oder: Kurtzer Unterricht, In welchem Unterschiedene Speisen Gut zu zubereiten beschriben seynd.", púublikována rovněž anonymě. I další, doplňovaná a rozšiřovaná vydání z let 1748, 1753, 1765 (6. vydání) a další jsou vydána anonymě, teprve ve 12. vydání z roku 1787 (Wienerisches bewährtes Kochbuch in sechs Absätze vertheilet, welches lehret wie man verschiedene Fleisch- und Fastenspeisen, als allerhand, Suppen, Fleisch, Kren, Zuspeisen, Gartengewächse ... wie auch Köche, Backereyen, Pasteten ... niedlich und gut zurichten könne ...) je uveden Ignaz Gartler jako autor. Ve 14. vydání z r. 1790 je uveden jako editor a spolueditorkou a upravovatelkou byla Barbara Hikmann, která je pak uváděna i ve všech následujících vydáních.
    Zdroj nalezených informacíJeho: Wienerisches bewährtes Kochbuch in sechs Absätze vertheilet ..., 1787 ; Kurtzer Unterricht In welchen Unterschiedene Speisen gut zuzubereiten seynd ..., 1736 ; Nutzliches Koch-Buch, Oder: Kurtzer Unterricht, In welchem Unterschiedene Speisen Gut zu zubereiten beschriben seynd, 1740 ; Bewehrtes Koch-Buch, In sechs Absätz vertheilet: In welchen zu finden: Wie man verschiedene Speisen von allerhand Wildprät, Fleisch, Geflügelwerck, Fisch, und Garten-Gewächsen, Wie auch Torten, Pastetten, und anderes Gebackenes, niedlich zurichten könne ... 1748 ; DNB, cit. 23. 10. 2014 ; www(CERL Thesaurus), cit. 9. 6. 2017 (biografické údaje)
    DatabázeSoubor osobních jmen a jmen rodin (rodů)
    Odkazy (1) - KNIHY
    (1) - Staré tisky
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.