Počet záznamů: 1  

Srdce ve mně sténá

  1. Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz

    kniha


    V tomto uspořádání 1. vyd. - Praha : BB art, 2004 - 100 s. ; 16 cm
    ISBN 80-7341-227-6 (váz.)
    Versus
      Kopta, Petr, - Překladatel   Frynta, Emanuel, - Překladatel
     okcitánská poezie  lyrická poezie
    SignaturaC 172.592
    Srdce ve mně sténá
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Suché Vrbné k vypůjčeníC 172.592 SV   

    Údaje o názvuSrdce ve mně sténá : výbor z poezie trobadorů / přeložili Emanuel Frynta a Petr Kopta
    Údaje o vydáníV tomto uspořádání 1. vyd.
    Vyd.údajePraha : BB art, 2004
    Fyz.popis100 s. ; 16 cm
    ISBN80-7341-227-6 (váz.)
    Číslo nár. bibl.cnb001315953
    Edice Versus
    PoznámkyPřeloženo z okcitanštiny
    Dal.odpovědnost Kopta, Petr, 1927-1983 (Překladatel)
    Frynta, Emanuel, 1923-1975 (Překladatel)
    Forma, žánr okcitánská poezie * lyrická poezie
    Konspekt821.13 - Románské literatury
    MDT 821.133.2-1 , (0:82-14)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Srdce ve mně sténá
    Tato tvorba vznikala v oblasti jižní Francie a byla psána v okcitánštině, tedy lidovém jazyce, který přes nepřízeň osudu přežil až do současnosti v pěti spisovných variantách. V básních vzdávali trubadúři především hold krásným ženám a stali se tak vlastně zakladateli evropské dvorské lyriky. Žena se v jejich obraznosti stávala symbolem jemnosti, dobroty a vznešenosti a právě i z tohoto důvodu můžeme v těchto básních rozlišit první náznaky mariánského kultu. Texty dostávaly často písňovou podobu a brzy zdomácněly především na urozených dvorech, kde jim naslouchaly družiny velmožů. Po formální stránce vynikaly trubadúrské verše přesně stanoveným počtem slabik a rýmovou shodou. Básně jsou do české verze převedeny v dnes již klasických překladech Emanuela Frynty a Petra Kopty. Zdroj anotace: Městská knihovna v Praze
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.