Počet záznamů: 1
Potenciál bílkovin hlíz brambor v rámci rodu Solanum
Bárta, Jan, 1974- - Autor
Vydání první - 142 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 21 cm
ISBN 978-80-87111-42-0
brambory rostlinné bílkoviny odrůdy zemědělských plodin šlechtění zemědělských plodin
kolektivní monografieSignatura C 369.243 Umístění Údaje o názvu Potenciál bílkovin hlíz brambor v rámci rodu Solanum / Jan Bárta a kolektiv Část názvu Potenciál bílkovin hlíz brambor Záhlaví-jméno Bárta, Jan, 1974- (Autor) Údaje o vydání Vydání první Nakladatel České Budějovice : Kurent, 2015 Fyz.popis 142 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 21 cm ISBN 978-80-87111-42-0 Číslo nár. bibl. cnb002537165 Poznámky 200 výtisků Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii Jazyková pozn. Česká a anglická resumé Předmět.hesla brambory * rostlinné bílkoviny * odrůdy zemědělských plodin * šlechtění zemědělských plodin Forma, žánr kolektivní monografie Konspekt 633 - Rostlinná výroba MDT 633.491 , 577.112.8:581.1 , 631.526 , 631.52 , (048.8:082) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Druh dok. KNIHY Kniha „Potenciál bílkovin hlíz brambor v rámci rodu Solanum“ shrnuje současné dostupné informace o charakteristice a využití bílkovin bramborových hlíz a zároveň přináší nové informace o vlastním výzkumu autorů se zaměřením na bílkoviny hlíz kulturních a planých druhů brambor. Kniha je členěna do pěti částí. První část informuje o charakterizaci a klasifikaci bílkovin bramborových hlíz a poskytuje čtenáři detailní seznámení s hlavními charakteristikami patatinových bílkovin, inhibitorů proteas a ostatních bílkovin. Druhá část knihy je zaměřena zejména na charakterizaci bílkovin přítomných v hlízách planých a netradičních kulturních druhů – jsou zde shrnuty informace o kvantifikaci a aktivitách hlízových bílkovin, patatinových bílkovin a inhibitorů proteas. Třetí část knihy řeší jak může být obsah a kvalita bramborových bílkovin ovlivněna pěstitelskou technologií a přírodními podmínkami při pěstování brambor. Předposlední část knihy se věnuje diskuzi o současných a budoucích možnostech izolace bramborových bílkovin z hlízové šťávy (která vzniká jako odpadní voda v průběhu výroby škrobu) s ohledem na různou kvalitu a uplatnění výsledných bílkovinných koncentrátů (izolátů). Tématem poslední části knihy je využití získaných bramborových bílkovin. Jsou zde diskutovány možnosti využití koncentrátů (izolátů) bramborových bílkovin pro krmné účely a potravinářské aplikace a taktéž jejich specifické aplikace v medicíně a kosmetice - využití antimikrobiálního potenciálu či jako výchozí suroviny pro produkci bílkovinných hydrolyzátů. Klíčová slova: brambory, Solanum, bílkoviny, patatin, inhibitory proteas, izolace Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBUNačítání…
Počet záznamů: 1