Počet záznamů: 1
Franc, Martin, 1973- - Autor
Vyd. 1. - Praha : Výzkumné centrum pro dějiny vědy : Scriptorium, 2003 - 304 s. : il., portréty, faksim. ; 25 cm
ISBN 80-7285-029-6, ISBN 80-86197-46-8
Práce z dějin vědy = Studies in the history of sciences and humanities,
20. století
racionální výživa hygiena výživy výživa člověka
monografieÚdaje o názvu Řasy, nebo knedlíky? : postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století / Martin Franc Záhlaví-jméno Franc, Martin, 1973- (Autor) Údaje o vydání Vyd. 1. Vyd.údaje Praha : Výzkumné centrum pro dějiny vědy : Scriptorium, 2003 Fyz.popis 304 s. : il., portréty, faksim. ; 25 cm ISBN 80-7285-029-6 Kč 297,00 80-86197-46-8 Číslo nár. bibl. cnb001291189 Edice Práce z dějin vědy Poznámky K DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ Poznámky 600 výt. Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy Jazyková pozn. Anglické a německé resumé Předmět.hesla 20. století * racionální výživa - Česko * hygiena výživy - Česko - 20. století * výživa člověka - Česko Forma, žánr monografie Konspekt 613 - Hygiena. Lidské zdraví MDT 612.39 , 613.2 , (437.3) , (048.8) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Druh dok. KNIHY Studie se zabývá především veřejným odborným diskursem v oblasti věd o výživě na základě analýzy dobových textů. Propagaci racionálního stravování byl v Československu 50. a 60. let 20. století věnován v médiích a propagandě poměrně značný prostor. Relativně brzy se vyprofilovaly v této oblasti dvě odlišné koncepce směru racionalizace výživy – tradicionalistický proud kolem etnografky a publicistky Marie Úlehlové-Tilschové a scientisticky orientovaná skupina kolem ředitele Ústavu pro výzkum výživy lidu Josefa Maška. Oba proudy přitom společně působily v rámci Společnosti pro racionální výživu (SRV), která byla považována pro danou oblast za hlavní převodovou páku mezi výzkumem a společností. SRV, založená už na podzim roku 1945, také vydávala časopis Výživa lidu, který představuje klíčový pramen pro analýzu postojů odborníků na výživu k tradicím, ke konzumaci jednotlivých potravin i k možnostem inspirací v minulosti nebo v zahraničních gastronomiích. Zdaleka ne všechny představy a koncepce vědců a odborníků však byly realizovány. Studie poukazuje na skutečnost, že význam odborného diskursu nelze přeceňovat, protože praktický vliv příslušných vědců a znalců působil na vedení i společnost jen omezeně. Naopak odborníci museli občas své veřejně předkládané názory upravovat podle aktuální situace. Změny ve stravování nakonec více ovlivnily měnící se společenské podmínky než ambiciózní odborné koncepce, ať už počítaly s návratem k lidovým kořenům nebo naopak se zrodem nového, racionálně uvažujícího socialistického člověka. Práce, zabývající se mimořádně důležitou problematikou snah o proměnu privátních životních zvyklostí ve jménu racionalizace a vědy, je doplněna četnými ilustracemi, tabulkami a přetiskem významného dobového dokumentu (Zpráva o plnění vládního usnesení č. 69/65 o zajištění racionální výživy obyvatelstva). Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBUNačítání…
Počet záznamů: 1