Počet záznamů: 1  

Řasy, nebo knedlíky?


  1.  Franc, Martin, 1973- - Autor
    Vyd. 1. - Praha : Výzkumné centrum pro dějiny vědy : Scriptorium, 2003 - 304 s. : il., portréty, faksim. ; 25 cm
    ISBN 80-7285-029-6, ISBN 80-86197-46-8
    Práce z dějin vědy = Studies in the history of sciences and humanities,
    20. století
     racionální výživa  hygiena výživy  výživa člověka
     monografie
    Řasy, nebo knedlíky?
    Údaje o názvuŘasy, nebo knedlíky? : postoje odborníků na výživu k inovacím a tradicím v české stravě v 50. a 60. letech 20. století / Martin Franc
    Záhlaví-jméno Franc, Martin, 1973- (Autor)
    Údaje o vydáníVyd. 1.
    Vyd.údajePraha : Výzkumné centrum pro dějiny vědy : Scriptorium, 2003
    Fyz.popis304 s. : il., portréty, faksim. ; 25 cm
    ISBN80-7285-029-6 Kč 297,00
    80-86197-46-8
    Číslo nár. bibl.cnb001291189
    Edice Práce z dějin vědy
    PoznámkyK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    Poznámky600 výt.
    Poznámky o skryté bibliografii a rejstřícíchObsahuje bibliografii a bibliografické odkazy
    Jazyková pozn.Anglické a německé resumé
    Předmět.hesla 20. století * racionální výživa - Česko * hygiena výživy - Česko - 20. století * výživa člověka - Česko
    Forma, žánr monografie
    Konspekt613 - Hygiena. Lidské zdraví
    MDT 612.39 , 613.2 , (437.3) , (048.8)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Řasy, nebo knedlíky?
    Studie se zabývá především veřejným odborným diskursem v oblasti věd o výživě na základě analýzy dobových textů. Propagaci racionálního stravování byl v Československu 50. a 60. let 20. století věnován v médiích a propagandě poměrně značný prostor. Relativně brzy se vyprofilovaly v této oblasti dvě odlišné koncepce směru racionalizace výživy – tradicionalistický proud kolem etnografky a publicistky Marie Úlehlové-Tilschové a scientisticky orientovaná skupina kolem ředitele Ústavu pro výzkum výživy lidu Josefa Maška. Oba proudy přitom společně působily v rámci Společnosti pro racionální výživu (SRV), která byla považována pro danou oblast za hlavní převodovou páku mezi výzkumem a společností. SRV, založená už na podzim roku 1945, také vydávala časopis Výživa lidu, který představuje klíčový pramen pro analýzu postojů odborníků na výživu k tradicím, ke konzumaci jednotlivých potravin i k možnostem inspirací v minulosti nebo v zahraničních gastronomiích. Zdaleka ne všechny představy a koncepce vědců a odborníků však byly realizovány. Studie poukazuje na skutečnost, že význam odborného diskursu nelze přeceňovat, protože praktický vliv příslušných vědců a znalců působil na vedení i společnost jen omezeně. Naopak odborníci museli občas své veřejně předkládané názory upravovat podle aktuální situace. Změny ve stravování nakonec více ovlivnily měnící se společenské podmínky než ambiciózní odborné koncepce, ať už počítaly s návratem k lidovým kořenům nebo naopak se zrodem nového, racionálně uvažujícího socialistického člověka. Práce, zabývající se mimořádně důležitou problematikou snah o proměnu privátních životních zvyklostí ve jménu racionalizace a vědy, je doplněna četnými ilustracemi, tabulkami a přetiskem významného dobového dokumentu (Zpráva o plnění vládního usnesení č. 69/65 o zajištění racionální výživy obyvatelstva). Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.