Počet záznamů: 1
Sladařství
Basařová, Gabriela, 1934-2019 - Autor
Druhé, doplněné a upravené vydání - xvii, 529 stran : ilustrace (některé barevné) ; 25 cm
ISBN 978-80-87109-73-1
Psota, Vratislav, - Autor Šavel, Jan, - Autor Basař, Petr, - Autor Hartman, Ivo, - Autor Paulů, Richard, - Autor Basařová, Pavlína, - Autor Běláková, Sylvie, - Autor Kofroň, Petr, - Autor Kosař, Karel, - Autor Dostálek, Pavel, - Autor Kellner, Vladimír, - Autor Mikulíková, Renata, - Autor Čejka, Pavel, - Autor
sladovnictví slad
kolektivní monografieSignatura C 416.770 Umístění 663.4 - Pivovarnictví Údaje o názvu Sladařství : teorie a praxe výroby sladu / Gabriela Basařová, Vratislav Psota, Jan Šavel, Petr Basař, Ivo Hartman, Richard Paulů, Pavlína Basařová, Sylvie Běláková, Petr Kofroň, Karel Kosař, Pavel Dostálek, Vladimír Kellner, Renata Mikulíková, Pavel Čejka Záhlaví-jméno Basařová, Gabriela, 1934-2019 (Autor) Údaje o vydání Druhé, doplněné a upravené vydání Nakladatel Praha : Havlíček Brain Team, 2023 Fyz.popis xvii, 529 stran : ilustrace (některé barevné) ; 25 cm ISBN 978-80-87109-73-1 Číslo nár. bibl. cnb003551732 Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografie a rejstřík Dal.odpovědnost Psota, Vratislav, 1953- (Autor)
Šavel, Jan, 1944- (Autor)
Basař, Petr, 1964- (Autor)
Hartman, Ivo, 1973- (Autor)
Paulů, Richard, 1960- (Autor)
Basařová, Pavlína, 1965- (Autor)
Běláková, Sylvie, 1974- (Autor)
Kofroň, Petr, 1973- (Autor)
Kosař, Karel, 1951- (Autor)
Dostálek, Pavel, 1963- (Autor)
Kellner, Vladimír, 1949-2022 (Autor)
Mikulíková, Renata, 1959- (Autor)
Čejka, Pavel, 1951- (Autor)
Předmět.hesla sladovnictví * slad Forma, žánr kolektivní monografie Konspekt 663 - Průmysl nápojů. Kvasný průmysl. Průmysl pochutin MDT 663.433 , 663.43 , (048.8:082) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Ve volném výběru 663.4 - Pivovarnictví Druh dok. KNIHY V roce 2023 přichází na knižní trh druhé, doplněné a upravené vydání velmi žádané publikace „Sladařství – teorie a praxe výroby sladu“. Původní kolektiv autorů, složený z pracovníků Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Sladařského výzkumného ústavu v Brně, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s., Praha a pracovníků praxe pod vedením Petra Basaře, navazuje na první vydání z roku 2015, dnes již rozebrané a velmi poptávané zásadní publikace v oboru. Vzhledem k tomu, že vývoj výroby sladu od prvního vydání knihy pokračoval rychlým tempem, doplnili autoři jednotlivé kapitoly o aktuální informace týkající se nových technologií, zařízení a vědeckých poznatků včetně odkazů na nové zdroje informací. Kniha pojednává o celém procesu výroby sladu, který je základní surovinou pro výrobu piva. V úvodu je stručný přehled historie přípravy sladu od primitivní výroby v domácnostech, v době řemeslné produkce a od počátků průmyslové výroby až po současnou moderní velkovýrobu. Úvodní kapitoly jsou věnovány surovinám pro výrobu sladu, tj. vodě, nejvíce rozšířenému sladovnickému ječmeni, ale i pšenici, a dalším surovinám používaným v různých místech světa včetně charakteristiky jejich vlastností potřebných pro výrobu sladu. Největší rozsah je věnován pěstování, odrůdám a kvalitativním kritériím sladovnického ječmene. Následuje pojednání o transportních cestách a zařízeních používaných při přesunu surovin od pěstitelů, surovin a vyrobeného sladu v rámci sladoven a pivovarů a při transportu k dodavatelům. Další kapitoly podrobně popisují v procesu máčení, klíčení, sušení sladu a jeho závěrečných úprav technologické varianty výroby různých druhů sladu s dokumentací teoretických základů daného procesu, popisem a obrázky používaného zařízení, provozní a laboratorní kontroly. Následuje přehled mechanických, chemických a biochemických kvalitativních kritérií jednotlivých druhů sladu. Pozornost je věnována přirozené a kontaminující mikroflóře v průběhu skladování surovin a výroby sladu, vlivům na kvalitu sladu a piva, metodám zajištění potřebné hygieny a sanitace v rámci výroby sladu. Závěrečné kapitoly jsou věnovány novým poznatkům o možném přínosu zdraví prospěšných, a naopak zdraví škodlivých látek do výroby a kvality piva. V knize je použito platné nové chemické názvosloví. Jsou uváděny nejen běžné kontrolní, ale i speciální fyzikálně chemické a biochemické metody a jejich význam pro optimální výrobní postup a kvalitu sladu. Velká pozornost je věnována enzymovým procesům probíhajícím při výrobě sladu a významu enzymových biokatalyzátorů sladu pro proces výroby a kvalitu piva. Podrobně jsou rovněž hodnoceny požadavky na kvalitu ječmene i sladu a vhodnost technologických postupů pro výrobu sladu pro zajištění požadavků zeměpisně chráněného fenoménu České pivo. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních odkazů především z posledních deseti let a obsáhlými rejstříky. Kniha je svým pojetím a rozsahem určena studentům bakalářského, magisterského a doktorského studia pivovarského oboru na vysokých školách, pracovníkům sladařské a pivovarské praxe i spolupracujících institucí, kteří podle hloubky potřebných poznatků a informací mohou si vybírat určité partie jednotlivých kapitol podle potřeby získání určitých informací. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czNačítání…
Počet záznamů: 1