Počet záznamů: 1
Dunn, Rob R. - Autor
První vydání - 358 stran ; 21 cm
ISBN 978-80-275-1145-7
Sanchez, Monica - Autor Šindelka, Jan, - Překladatel
chuť jídlo antropogeneze zdraví kulturní evoluce evoluční biologie
populárně-naučné publikaceSignatura C 409.319 Umístění 572 - Antropologie. Morfologie Unifikovaný název Delicious. Česky Údaje o názvu Lahoda : evoluce lidských chutí / Rob Dunn, Monica Sanchezová ; přeložil Jan Šindelka Záhlaví-jméno Dunn, Rob R. (Autor) Údaje o vydání První vydání Nakladatel Brno : Host, 2022 Fyz.popis 358 stran ; 21 cm ISBN 978-80-275-1145-7 Číslo nár. bibl. cnb003457494 Poznámky Přeloženo z angličtiny Dal.odpovědnost Sanchez, Monica (Autor)
Šindelka, Jan, 1980- (Překladatel)
Předmět.hesla chuť - fyziologické aspekty * jídlo * antropogeneze * zdraví - kulturní aspekty * kulturní evoluce * evoluční biologie Forma, žánr populárně-naučné publikace Konspekt 572 - Fyzická antropologie MDT 575.8 , 612 , 316.72/.75 , 613/614 , 613.2 , 612.87 , 572.1/.4 , 316.7-026.18 , (0.062) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Ve volném výběru 572 - Antropologie. Morfologie Druh dok. KNIHY Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučnějších plodů na světě? Dozvíte se o chuťových receptorech, o nichž jste ani netušili, že je máte, zjistíte, jak fermentovat mastodonta, jak paleolitické umění souvisí se sýrem, proč se podvědomě vyhýbáme hořkému a naopak milujeme sladké a slané, a mnoho dalšího. V knize Lahoda. Evoluce lidských chutí se prolínají příběhy s nejnovějšími vědeckými výzkumy provedenými u primátů i lidí; kniha se zevrubně zabývá historií chuti, která ovlivnila vývoj člověka a formovala požitky, jež nám jídlo přináší. Zdroj anotace: Národní knihovna ČRNačítání…
Počet záznamů: 1