Počet záznamů: 1
Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové
Lánská, Dagmar - Autor
Vyd. 1. - Praha : Aventinum, 2010 - 275 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm
ISBN 978-80-7442-002-3 (váz.)
Artia
Krejčová, Zdeňka, - Ilustrátor
užitkové rostliny kořeninové rostliny léčivé rostliny aromatické rostliny
monografie atlasySignatura B 53.849 Umístění 633.8 - Léčivé rostliny. Kořeninové rostliny Údaje o názvu Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové / Dagmar Lánská Název na hřbetu Koření Záhlaví-jméno Lánská, Dagmar (Autor) Údaje o vydání Vyd. 1. Vyd.údaje Praha : Aventinum, 2010 Fyz.popis 275 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm ISBN 978-80-7442-002-3 (váz.) Číslo nár. bibl. cnb002150362 Edice Artia (Aventinum) Poznámky Obsahuje rejstříky Dal.odpovědnost Krejčová, Zdeňka, 1944- (Ilustrátor)
Předmět.hesla užitkové rostliny * kořeninové rostliny * léčivé rostliny * aromatické rostliny Forma, žánr monografie * atlasy Konspekt 633 - Rostlinná výroba MDT 633/635 , 633.83/.84 , 635.7 , 633.88 , 633.81/.82 , (048.8) , (084.42) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština URL http://toc.nkp.cz/NKC/201012/contents/nkc20102150362_1.pdf Ve volném výběru 633.8 - Léčivé rostliny. Kořeninové rostliny Druh dok. KNIHY Užitkové rostliny poskytovaly člověku nejen nezbytnou potravu, ale také oděv, stavební materiál, různá důležitá léčiva atd. V neposlední řadě i nejrůznější pochutiny, jako např. koření, které je většinou bez výživné hodnoty, ale zato má výraznou chuť, vůni nebo barvu a především povzbudivé účinky na trávicí ústrojí nebo psychiku konzumentů - v lidovém léčitelství se uplatňuje dodnes. Téměř všechny druhy koření uváděné v této knize, ilustrované akademickou malířkou Zdenkou Krejčovou, byly nejdříve užívány jako léčiva. Byla jim připisována kouzelná moc, používaly se k přípravě různých 'nápojů lásky' i k obětem bohům. V poslední době dochází k návratu ke klasickému koření a kořenících směsí, které se používají nejen při přípravě jídel v kuchyni, ale také jako ochrana proti rychlému rozkladu jídel při konzervaci masa, ryb, ovoce, zeleniny a hub. Rovněž je významné používání koření při výrobě cukrovinek, léků a v kosmetice (např. voňavky), takže lze říci, že bez koření se zkrátka neobejdeme. A záleží jen na nás, aby nám koření a různé pochutiny neškodily, ale zpříjemňovaly náš život. Po úvodních kapitolách (Co je koření, Rozdělení koření, Původ a zeměpisné rozšíření koření a Historie používání koření) následují bloky kapitol věnované koření a zdraví a koření a kuchyním světa. Nejrozsáhlejší část publikace obsahuje obrazovou část; k ilustraci rostliny jsou připojeny popis, původ a rozšíření, pěstování a sklizeň, obsahové látky a působení, užití jako koření. Závěr knihy obsahuje rejstříky českých a odborných jmen. Zdroj anotace: Srovname.czNačítání…
Počet záznamů: 1