Počet záznamů: 1
Po stopách kostky cukru v Dačicích
Smutný, Bohumír, 1944- - Autor
2., dopl. vyd. - Dačice : Městské muzeum a galerie Dačice, 2013 - 117 s. : il. (některé barev.), portréty, plány, faksim. ; 21 cm
ISBN 978-80-904500-0-4 (brož.)
1833-1852 1843 19. století
cukrovarnictví cukr
Dačice (Česko) 1833-1852
informační publikaceSignatura C 353.087 Umístění Údaje o názvu Po stopách kostky cukru v Dačicích : (o jednom světovém prvenství) / Bohumír Smutný Záhlaví-jméno Smutný, Bohumír, 1944- (Autor) Údaje o vydání 2., dopl. vyd. Vyd.údaje Dačice : Městské muzeum a galerie Dačice, 2013 Fyz.popis 117 s. : il. (některé barev.), portréty, plány, faksim. ; 21 cm ISBN 978-80-904500-0-4 (brož.) Číslo nár. bibl. cnb002480992 Poznámky 1000 výt. Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii Jazyková pozn. Anglické a německé resumé Předmět.hesla 1833-1852 * 1843 * 19. století * cukrovarnictví - Česko - 19. století * cukr - Česko - 19. století * Dačice (Česko) - dějiny - 1833-1852 Forma, žánr informační publikace Konspekt 664 - Potravinářský průmysl MDT 664.1 , 94(437.319) , (437.319) , (036) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Druh dok. KNIHY O tom, za jakých okolností a proč došlo právě v tomto koutě Českomoravské vrchoviny k založení řepného cukrovaru, ač je oblast spíše vhodná pro pěstování brambor a proč následně vznikla rafinerie na zpracování cukru, v níž byl vyroben první kostkový cukr na světě, přináší informace podložené studiem archivních pramenů, tato knížka. Kapitoly: Začátky v Kostelním Vydří, Založení a počátky rafinerie cukru v Dačicích, Rafinerie za Radova vedení a rozšíření výroby, Výrobna cukrovinek a čokolády v Dačicích, Radův vynález kostkovaného cukru a jeho výroba, Rafinace řepného cukru a nová společnost, Radův odchod z Dačic, Epilog v provozu rafinerie a její zánik. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBUNačítání…
Počet záznamů: 1