Počet záznamů: 1  

Ajsoltan ze země bílého zlata


  1.  Kerbabajev, Berdi, 1894-1974 - Autor
    1. vyd. - Praha : Československý spisovatel, 1952 - 178 s. ; 8°
    Knihovna čtenářské obce
      Kuba, Oldřich, - Překladatel   Doleželová, Bohumila, - Ilustrátor
     turkmenské romány
    SignaturaC 135.859
    PobočkaKde najdu?InfoSignatura
    Lidická ( sklad )k vypůjčeníC 135.859   

    Info*RETROKATALOGIZACE - ZKRÁCENÝ ZÁZNAM*
    Údaje o názvuAjsoltan ze země bílého zlata / Berdy Kerbabajev ; [z ruského překladu turkmenského originálu přeložil Oldřich Kuba ; ilustrovala Bohumila Doležalová]
    Záhlaví-jméno Kerbabajev, Berdi, 1894-1974 (Autor)
    Údaje o vydání1. vyd.
    Vyd.údajePraha : Československý spisovatel, 1952 (Orbis 01, n.p.)
    Fyz.popis178 s. ; 8°
    Číslo nár. bibl.cnb000506351
    Edice Knihovna čtenářské obce
    OriginálAjsoltan iz strany belogo zolota
    Dal.odpovědnost Kuba, Oldřich, 1911- (Překladatel)
    Doleželová, Bohumila, 1922-1993 (Ilustrátor)
    Forma, žánr turkmenské romány
    Konspekt821.51 - Uraloaltajské literatury
    MDT 821.512.164-31
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Druh dok.KNIHY
    Prostý milostný příběh dvou mladých turkmenských kolchozníků - Hrdinů socialistické práce a mistrů vysokých sklizní bavlny - je podkladem k vylíčení bohatého, šťastného a radostného života v dnešní sovětské Turkmenii. Ukazuje nejen, jak složitá, odpovědná a namáhavá práce je pěstování vysoce kvalitní a čisté bavlny a jak vyspělým kulturním životem žije národ donedávna negramotný (studium agronomie, zavlažování, kolchozní pokusná laboratoř), ale především vyzdvihuje, jak sovětská vláda osvobodila lid od škodlivých starobylých zvyků, umožnila ženám uplatnit se na všech úsecích práce a způsobila, že mladí lidé již neznají násilné sjednávání sňatků za vykupné, ale uzavírají své svazky podle svobodné volby. - Stalinova cena 1950. Zdroj anotace: Národní knihovna ČR
    Načítání…

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.