Počet záznamů: 1
Altman, Karel, 1960- - Autor
Vydání první - 238 stran : ilustrace, portréty, faksimile ; 30 cm
ISBN 978-80-7429-525-6
19.-20. století
pivnice hostince pivovary pivo pivo
Praha (Česko)
monografieSignatura B 54.979 Umístění 640 - Hotelnictví. Veřejné stravování Údaje o názvu Praha u piva / Karel Altman Záhlaví-jméno Altman, Karel, 1960- (Autor) Údaje o vydání Vydání první Nakladatel Praha : Vyšehrad, 2015 Fyz.popis 238 stran : ilustrace, portréty, faksimile ; 30 cm ISBN 978-80-7429-525-6 Číslo nár. bibl. cnb002708496 Poznámky o skryté bibliografii a rejstřících Obsahuje bibliografii Jazyková pozn. Anglické resumé Předmět.hesla 19.-20. století * pivnice - Česko - 19.-20. století * hostince - Česko - 19.-20. století * pivovary - Česko - 19.-20. století * pivo - kulturní aspekty * pivo - sociální aspekty * Praha (Česko) Forma, žánr monografie Konspekt 640.4 - Hotelnictví. Stravování MDT 640.43 , 640.443 , 304 , 316.72/.75 , 641.87:663.4 , 663.4:005.71 , (437.311) , (048.8) Země vyd. Česko Jazyk dok. čeština Ve volném výběru 640 - Hotelnictví. Veřejné stravování Druh dok. KNIHY Kniha líčí historii pražských lidových hostinců, hospod, šenků a pivnic zhruba od poloviny 19. do poloviny 20. století a navazuje na autorovu úspěšnou monografii Zlatá doba štamgastů pražských hospod (2003), jejíž náklad je rozebrán. Zabývá se historií a kulturním významem piva jakožto nejrozšířenějšího nápoje v rozsáhlém spektru hostinských zařízení hlavního města. Zvláštní pozornost je věnována podnikům, kde bylo pivo na čepu, zejména pak legendárním pražským pivovarským pivnicím. Důkladnému zkoumání je podrobena také pivní kultura kmenových hostů (štamgastů) jednotlivých lidových hostinců, hospod, šenků a pivnic. Kniha také obsáhle pojednává o roli, již pivo hrálo při utváření společenského života ve městě. Práce je výsledkem autorova mnohaletého bádání založeného na analýze dobových pramenů, je však psána populárně naučným stylem přístupným širokým vrstvám čtenářů. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czNačítání…
Počet záznamů: 1