Number of the records: 1
Pospěchová, Petra, 1978- - Author
Vyd. 1. - Praha : Smart Press, 2013 - 280 s. : barev. il. ; 25 cm
ISBN 978-80-87049-65-5 (váz.)
česká jídla
kuchařské receptyCall number C 353.961 Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky. Česká kuchyně Title statement Regionální kuchařka : všechny chutě Čech, Moravy a Slezska / Petra Pospěchová Main entry-name Pospěchová, Petra, 1978- (Author) Edition statement Vyd. 1. Issue data Praha : Smart Press, 2013 Phys.des. 280 s. : barev. il. ; 25 cm ISBN 978-80-87049-65-5 (váz.) National bibl. num. cnb002518324 Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje bibliografii Subj. Headings česká jídla Form, Genre kuchařské recepty Conspect 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla UDC 641.568(437.3) , (083.12) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky. Česká kuchyně Document kind BOOKS References (1) - BOOKS Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky. Krajový a krajinný kontext gastronomie je ta nejlepší cesta, jak pochopit její kořeny. Jak přijít na to, proč jsou zrovna na Valašsku „trnky, zemňáky, špek a zelé živobytí celé“, proč jsou hanácké omáčky bohaté a proč se v jižních Čechách mohlo másla pořádně zakrajovat. Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“... Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše, nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czLoading…
Number of the records: 1