Number of the records: 1
Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové
Lánská, Dagmar - Author
Vyd. 1. - Praha : Aventinum, 2010 - 275 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm
ISBN 978-80-7442-002-3 (váz.)
Artia
Krejčová, Zdeňka, - Illustrator
užitkové rostliny kořeninové rostliny léčivé rostliny aromatické rostliny
monografie atlasyCall number B 53.849 Umístění 633.8 - Léčivé rostliny. Kořeninové rostliny Title statement Koření a jeho užití v ilustracích Zdenky Krejčové / Dagmar Lánská Spine Title Koření Main entry-name Lánská, Dagmar (Author) Edition statement Vyd. 1. Issue data Praha : Aventinum, 2010 Phys.des. 275 s. : il. (převážně barev.) ; 26 cm ISBN 978-80-7442-002-3 (váz.) National bibl. num. cnb002150362 Edition Artia (Aventinum) Note Obsahuje rejstříky Another responsib. Krejčová, Zdeňka, 1944- (Illustrator)
Subj. Headings užitkové rostliny * kořeninové rostliny * léčivé rostliny * aromatické rostliny Form, Genre monografie * atlasy Conspect 633 - Rostlinná výroba UDC 633/635 , 633.83/.84 , 635.7 , 633.88 , 633.81/.82 , (048.8) , (084.42) Country Česko Language čeština URL http://toc.nkp.cz/NKC/201012/contents/nkc20102150362_1.pdf Ve volném výběru 633.8 - Léčivé rostliny. Kořeninové rostliny Document kind BOOKS Užitkové rostliny poskytovaly člověku nejen nezbytnou potravu, ale také oděv, stavební materiál, různá důležitá léčiva atd. V neposlední řadě i nejrůznější pochutiny, jako např. koření, které je většinou bez výživné hodnoty, ale zato má výraznou chuť, vůni nebo barvu a především povzbudivé účinky na trávicí ústrojí nebo psychiku konzumentů - v lidovém léčitelství se uplatňuje dodnes. Téměř všechny druhy koření uváděné v této knize, ilustrované akademickou malířkou Zdenkou Krejčovou, byly nejdříve užívány jako léčiva. Byla jim připisována kouzelná moc, používaly se k přípravě různých 'nápojů lásky' i k obětem bohům. V poslední době dochází k návratu ke klasickému koření a kořenících směsí, které se používají nejen při přípravě jídel v kuchyni, ale také jako ochrana proti rychlému rozkladu jídel při konzervaci masa, ryb, ovoce, zeleniny a hub. Rovněž je významné používání koření při výrobě cukrovinek, léků a v kosmetice (např. voňavky), takže lze říci, že bez koření se zkrátka neobejdeme. A záleží jen na nás, aby nám koření a různé pochutiny neškodily, ale zpříjemňovaly náš život. Po úvodních kapitolách (Co je koření, Rozdělení koření, Původ a zeměpisné rozšíření koření a Historie používání koření) následují bloky kapitol věnované koření a zdraví a koření a kuchyním světa. Nejrozsáhlejší část publikace obsahuje obrazovou část; k ilustraci rostliny jsou připojeny popis, původ a rozšíření, pěstování a sklizeň, obsahové látky a působení, užití jako koření. Závěr knihy obsahuje rejstříky českých a odborných jmen. Zdroj anotace: Srovname.czLoading…
Number of the records: 1