Number of the records: 1  

Zlatá doba štamgastů pražských hospod


  1.  Altman, Karel, 1960- - Author
    Vyd. 1. - Brno : Host, 2003 - 230 s. : il., faksim. ; 32 cm
    ISBN 80-7294-092-9
     dějiny pohostinství
     Praha (Česko)
     monografie
    Call numberB 44.364
    Umístění 640 - Hotelnictví. Veřejné stravování
    Zlatá doba štamgastů pražských hospod
    BranchPlaceInfoSignature
    Lidická ( volný výběr ) k vypůjčeníB 44.364   

    Title statementZlatá doba štamgastů pražských hospod / Karel Altman
    Main entry-name Altman, Karel, 1960- (Author)
    Edition statementVyd. 1.
    Issue dataBrno : Host, 2003
    Phys.des.230 s. : il., faksim. ; 32 cm
    ISBN80-7294-092-9
    National bibl. num.cnb001281495
    Internal Bibliographies/Indexes NoteObsahuje bibliografii
    Language noteSouhrn v němčině
    Subj. Headings dějiny pohostinství * Praha (Česko)
    Form, Genre monografie
    Conspect640.4 - Hotelnictví. Stravování
    UDC 640.4(091) , (437.311) , 640 , 908(437.311) , 94(437.3)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Ve volném výběru640 - Hotelnictví. Veřejné stravování
    Document kindBOOKS
    Zlatá doba štamgastů pražských hospod
    Populárně naučná práce, která se zabývá svébytným kulturním a společenským jevem nazývaným štamgastenství, jehož nositeli jsou častí a pravidelní čili stálí neboli kmenoví hosté rozmanitých typů hostinských podniků, jaké existovaly v 19. a první polovině 20. století, tedy v časech, které z mnoha důvodů považujeme za jejich zlaté období. Altman postihuje především zábavné momenty v životě pražských hostinských zařízení, líčí vztahy kmenových hostů k oblíbenému podniku a jejich projevy. Náležitě je zobrazeno vytváření různých krčemných kolektivů, od neformálních kroužků stálých hostů kolem téhož stolu přes hráčské skupinky až po relativně uzavřené stolní společnosti. Jsou zde také vylíčeny vztahy mezi jednotlivými skupinami, vstřícné i soupeřící. Rozsáhlý oddíl je věnovaný zvláštním vztahům, jaké vznikaly mezi stálými hosty podniku a jeho obsluhou, šenkýřem a číšníky, zejména jsou analyzována různá privilegia a výsady štamgastů, jež upřednostňovaly stálé hosty před náhodnými návštěvníky a povyšovaly je nad ně. Kniha je bohatě doprovozena karikaturami a fotografiemi. Zdroj anotace: Web obalkyknih.cz
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.