Number of the records: 1
Altman, Karel, 1960- - Author
Vyd. 1. - Brno : Host, 2003 - 230 s. : il., faksim. ; 32 cm
ISBN 80-7294-092-9
dějiny pohostinství
Praha (Česko)
monografieCall number B 44.364 Umístění 640 - Hotelnictví. Veřejné stravování Title statement Zlatá doba štamgastů pražských hospod / Karel Altman Main entry-name Altman, Karel, 1960- (Author) Edition statement Vyd. 1. Issue data Brno : Host, 2003 Phys.des. 230 s. : il., faksim. ; 32 cm ISBN 80-7294-092-9 National bibl. num. cnb001281495 Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje bibliografii Language note Souhrn v němčině Subj. Headings dějiny pohostinství * Praha (Česko) Form, Genre monografie Conspect 640.4 - Hotelnictví. Stravování UDC 640.4(091) , (437.311) , 640 , 908(437.311) , 94(437.3) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 640 - Hotelnictví. Veřejné stravování Document kind BOOKS Populárně naučná práce, která se zabývá svébytným kulturním a společenským jevem nazývaným štamgastenství, jehož nositeli jsou častí a pravidelní čili stálí neboli kmenoví hosté rozmanitých typů hostinských podniků, jaké existovaly v 19. a první polovině 20. století, tedy v časech, které z mnoha důvodů považujeme za jejich zlaté období. Altman postihuje především zábavné momenty v životě pražských hostinských zařízení, líčí vztahy kmenových hostů k oblíbenému podniku a jejich projevy. Náležitě je zobrazeno vytváření různých krčemných kolektivů, od neformálních kroužků stálých hostů kolem téhož stolu přes hráčské skupinky až po relativně uzavřené stolní společnosti. Jsou zde také vylíčeny vztahy mezi jednotlivými skupinami, vstřícné i soupeřící. Rozsáhlý oddíl je věnovaný zvláštním vztahům, jaké vznikaly mezi stálými hosty podniku a jeho obsluhou, šenkýřem a číšníky, zejména jsou analyzována různá privilegia a výsady štamgastů, jež upřednostňovaly stálé hosty před náhodnými návštěvníky a povyšovaly je nad ně. Kniha je bohatě doprovozena karikaturami a fotografiemi. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czLoading…
Number of the records: 1