Number of the records: 1
Zíbrt, Čeněk, 1864-1932 - Author
V Praze : Dauphin, 2012 - 584 s. : faksim. ; 25 cm
ISBN 978-80-7272-400-0 (váz.)
Sporáček ;
Faktor, Viktor, - Editor
10.-18. století 15.-18. století
jídlo kuchařství kuchařské knihy česká jídla
kuchařské recepty monografieCall number C 345.874 Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky. Česká kuchyně Title statement Staročeské umění kuchařské : Čeněk Zíbrt ; podle původního vydání z roku 1927 ... edičně upravil a náležitými předmluvami vybavil Viktor Faktor Main entry-name Zíbrt, Čeněk, 1864-1932 (Author) Issue data V Praze : Dauphin, 2012 Phys.des. 584 s. : faksim. ; 25 cm ISBN 978-80-7272-400-0 (váz.) National bibl. num. cnb002265717 Edition Sporáček ; 3 Note Vysvětlivky. Redakční poznámka. Na obálce: s původními obrázky. Frontispis. Edičně připravili Viktor Faktor a Michal Hrubý Another responsib. Faktor, Viktor, 1944-2017 (Editor)
Subj. Headings 10.-18. století * 15.-18. století * jídlo - kulturní aspekty * kuchařství - Česko - 10.-18. století * kuchařské knihy - Česko - 15.-18. století * česká jídla - 15.-18. století Form, Genre kuchařské recepty * monografie Conspect 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla UDC 641/642 , 392.8 , (437.3) , 087.6:641/642 , 641.568(437.3) , (048.8) , (083.12) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky. Česká kuchyně Document kind BOOKS V této nedostižné kuchařce shromáždil Čeněk Zíbrt tisíce receptů z historických kuchařských knih – ohromující celek pomůže čtenářům s afinitou k vaření získat představu, jak se naši předci z vyšších tříd stravovali, co a v jaké úpravě jedli v průběhu staletí. Souhrnná kniha tohoto formátu u nás dosud nevznikla a je potřebným počinem zejména proto, že všechny zde shromážděné recepty pocházejí z doby před příchodem brambor a dalších zemědělských plodin, například rajčat, paprik, kukuřice, jež se do Evropy dostaly v důsledku zámořských objevů a dnes tvoří základ našeho jídelníčku, bez něhož si neumíme představit oběd ni večeři. Místo těchto cizokrajných ingrediencí se vařilo, s výjimkou exotického koření, převážně z místních zdrojů, ať už se jednalo o obilniny, luštěniny či zvěřinu a bobuloviny či houby z českých lesů nebo ryby z českých řek a různě upravované maso z domácích zvířat. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czLoading…
Number of the records: 1