Number of the records: 1
Dunn, Rob R. - Author
První vydání - 358 stran ; 21 cm
ISBN 978-80-275-1145-7
Sanchez, Monica - Author Šindelka, Jan, - Translator
chuť jídlo antropogeneze zdraví kulturní evoluce evoluční biologie
populárně-naučné publikaceCall number C 409.319 Umístění 572 - Antropologie. Morfologie Uniform title Delicious. Česky Title statement Lahoda : evoluce lidských chutí / Rob Dunn, Monica Sanchezová ; přeložil Jan Šindelka Main entry-name Dunn, Rob R. (Author) Edition statement První vydání Publication Brno : Host, 2022 Phys.des. 358 stran ; 21 cm ISBN 978-80-275-1145-7 National bibl. num. cnb003457494 Note Přeloženo z angličtiny Another responsib. Sanchez, Monica (Author)
Šindelka, Jan, 1980- (Translator)
Subj. Headings chuť - fyziologické aspekty * jídlo * antropogeneze * zdraví - kulturní aspekty * kulturní evoluce * evoluční biologie Form, Genre populárně-naučné publikace Conspect 572 - Fyzická antropologie UDC 575.8 , 612 , 316.72/.75 , 613/614 , 613.2 , 612.87 , 572.1/.4 , 316.7-026.18 , (0.062) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 572 - Antropologie. Morfologie Document kind BOOKS Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučnějších plodů na světě? Dozvíte se o chuťových receptorech, o nichž jste ani netušili, že je máte, zjistíte, jak fermentovat mastodonta, jak paleolitické umění souvisí se sýrem, proč se podvědomě vyhýbáme hořkému a naopak milujeme sladké a slané, a mnoho dalšího. V knize Lahoda. Evoluce lidských chutí se prolínají příběhy s nejnovějšími vědeckými výzkumy provedenými u primátů i lidí; kniha se zevrubně zabývá historií chuti, která ovlivnila vývoj člověka a formovala požitky, jež nám jídlo přináší. Zdroj anotace: Národní knihovna ČRLoading…
Number of the records: 1