Number of the records: 1
100 a 1 makrobiotických jídel
Jonáš, Josef, 1945- - Author
2. vyd. - Praha : Merkur, 1991 - 95 s. : il.
ISBN 80-7032-289-6
makrobiotika makrobiotická jídla vaření
kuchařské receptyCall number C 271.857 Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Info RETRO-CATALOGUING - SHORT RECORD Title statement 100 a 1 makrobiotických jídel Main entry-name Jonáš, Josef, 1945- (Author) Edition statement 2. vyd. Issue data Praha : Merkur, 1991 Phys.des. 95 s. : il. ISBN 80-7032-289-6 National bibl. num. cnb000062771 Subj. Headings makrobiotika * makrobiotická jídla * vaření Form, Genre kuchařské recepty Conspect 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla UDC 641.56-056.84 , (083.12) , 641/642 Country Česko Language čeština Ve volném výběru 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Document kind BOOKS Makrobiotika (z řeckého makrós – velký, dlouhý a bios – život) je životní styl a dietní režim, který je založen na taoistickém učení jin a jang. Makrobiotika jako základní potravinu předepisuje obilniny a doplňuje je o další potraviny (místní zelenina a další lokální produkty). Zakazuje požívání průmyslově zpracovaných potravin a většinu živočišných produktů. Makrobiotické učení také omezuje množství tekutin, zakazuje přejídání a požaduje, aby potrava byla před polknutím důkladně rozžvýkána. Standardní makrobiotický talíř tvoří z 50 % celozrnné obilniny, z 30 % zelenina (hlavně tepelně upravená a kvašená), z 15 % luštěniny a mořské řasy, z 5 % polévky. Doplňkově lze zařadit ryby, ovoce mírného pásma, semena, ořechy, oleje apod. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBULoading…
Number of the records: 1