Number of the records: 1
Pešek, Petr - Author
Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2007 - 236 s. : il.
ISBN 978-80-86818-55-9
Russia Altera ;
gastronomie stravování ruská jídla
monografieCall number C 328.617 Umístění 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Title statement Ruská kuchyně v proměnách doby : gastro-etno-kulturní studie / Petr Pešek Main entry-name Pešek, Petr (Author) Issue data Červený Kostelec : Pavel Mervart, 2007 Phys.des. 236 s. : il. ISBN 978-80-86818-55-9 National bibl. num. cnb001780884 Edition Russia Altera ; sv. 5 Note Terminologický slovník Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje bibliografii Language note Anglické resumé Subj. Headings gastronomie - dějiny - Rusko * stravování - dějiny - Rusko * ruská jídla Form, Genre monografie Conspect 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla UDC 613.2 , 640 , (470+571) , 641/642 , (048.8) Country Česko Language čeština ; ruština Ve volném výběru 641/642 - Příprava jídel. Vaření. Stolování. Kuchařky Document kind BOOKS Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice. Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii, historii, sociologii, některé obory medicínské, ale přináší i bohatý souhrn a výklad gastronomických pojmů a termínů. Autor prezentuje celistvou koncepci historie ruské kuchyně, dějiny výživy a stolování v Rusku, dějiny potravin, jídel a jídelní kultury. Sleduje také historické kořeny ruské kuchyně, ovlivněné zeměpisnou polohou, klimatickými podmínkami a skutečností, že naprostá většina obyvatelstva žila vždy na venkově. Výrazně jsou prezentovány vlivy duchovní a náboženské. Autor popisuje rozdíly mezi jídlem všedního dne a svátečním (obřady, rituály, hostiny, carské, bojarské a šlechtické). Podrobně je zkoumána regionální diferenciace ruské kuchyně, kontrast nadbytku a nedostatku, hladomory a půsty, principy konzervace potravin, jako zvlášť významného fenoménu. Zdroj anotace: Web obalkyknih.czLoading…
Number of the records: 1