Number of the records: 1  

Gartler, Ignaz, činný 18. století

  1. person

    person

    Personal nameGartler, Ignaz, činný 18. století
    See linkGartler, Ignatz činný 18. století
    BiographyAutor příruček o vaření. Je pravděpodobně autorem ještě anonymně vydané knihy "Kurtzer Unterricht In welchen Unterschiedene Speisen gut zuzubereiten seynd", vydané ve Vídni r. 1736. V roce 1740 vyšla kniha pod názvem: "Nutzliches Koch-Buch, Oder: Kurtzer Unterricht, In welchem Unterschiedene Speisen Gut zu zubereiten beschriben seynd.", púublikována rovněž anonymě. I další, doplňovaná a rozšiřovaná vydání z let 1748, 1753, 1765 (6. vydání) a další jsou vydána anonymě, teprve ve 12. vydání z roku 1787 (Wienerisches bewährtes Kochbuch in sechs Absätze vertheilet, welches lehret wie man verschiedene Fleisch- und Fastenspeisen, als allerhand, Suppen, Fleisch, Kren, Zuspeisen, Gartengewächse ... wie auch Köche, Backereyen, Pasteten ... niedlich und gut zurichten könne ...) je uveden Ignaz Gartler jako autor. Ve 14. vydání z r. 1790 je uveden jako editor a spolueditorkou a upravovatelkou byla Barbara Hikmann, která je pak uváděna i ve všech následujících vydáních.
    Source data foundJeho: Wienerisches bewährtes Kochbuch in sechs Absätze vertheilet ..., 1787 ; Kurtzer Unterricht In welchen Unterschiedene Speisen gut zuzubereiten seynd ..., 1736 ; Nutzliches Koch-Buch, Oder: Kurtzer Unterricht, In welchem Unterschiedene Speisen Gut zu zubereiten beschriben seynd, 1740 ; Bewehrtes Koch-Buch, In sechs Absätz vertheilet: In welchen zu finden: Wie man verschiedene Speisen von allerhand Wildprät, Fleisch, Geflügelwerck, Fisch, und Garten-Gewächsen, Wie auch Torten, Pastetten, und anderes Gebackenes, niedlich zurichten könne ... 1748 ; DNB, cit. 23. 10. 2014 ; www(CERL Thesaurus), cit. 9. 6. 2017 (biografické údaje)
    DatabaseSoubor osobních jmen a jmen rodin (rodů)
    References (1) - BOOKS
    (1) - Rare books
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.