Number of the records: 1
Štajnochr, Vítězslav, 1945- - Author
231 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 30 cm
ISBN 978-80-7480-093-1
černé kuchyně hradní kuchyně zámecké kuchyně topná zařízení kuchyňské vybavení kuchyňské nádobí příprava jídel dějiny gastronomie
kolektivní monografie obrazové publikaceCall number B 57.169 Umístění 643/645 - Byt. Bytové zařízení a doplňky Title statement Zámecké kuchyně : zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje / Vítězslav Štajnochr Portion of title Zámecké kuchyně v kontextu evropského vývoje Main entry-name Štajnochr, Vítězslav, 1945- (Author) Publication Praha : Národní památkový ústav, 2017 Phys.des. 231 stran : ilustrace (převážně barevné) ; 30 cm ISBN 978-80-7480-093-1 National bibl. num. cnb002969963 Internal Bibliographies/Indexes Note Obsahuje bibliografii a bibliografické odkazy Language note Anglické resumé Subj. Headings černé kuchyně - Evropa * hradní kuchyně - Evropa * zámecké kuchyně - Evropa * topná zařízení - Evropa * kuchyňské vybavení - Evropa * kuchyňské nádobí - Evropa * příprava jídel * dějiny gastronomie - Evropa Form, Genre kolektivní monografie * obrazové publikace Conspect 641 - Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla UDC 643.3:692.711-021.341 , 643.3:728.81 , 643.3:728.82 , 683.9 , 641.5.06 , 641.54 , 641.55 , 641/642(091) , (4) , (048.8:082) , (084.11) Country Česko Language čeština Ve volném výběru 643/645 - Byt. Bytové zařízení a doplňky Document kind BOOKS Publikace je založena na systematickém výzkumu domácích i zahraničních hradních, zámeckých, palácových, dvorních a dalších historických kuchyní a na studiu písemných a ikonografických pramenů a domácí a zahraniční literatury. První část knihy je věnována archaickým kuchyním s otevřeným ohněm, především tzv. dýmnicím a polodýmnicím, a také kuchyňským krbům. Popsány jsou kuchyňské technologie vaření, dušení, smažení, pečení, roštění, rožnění, uzení a sušení v kuchyních s otevřeným ohněm a příslušné nádobí. Samostatné kapitoly jsou věnovány vzácně dochovaným topeništím s vhloubenými ohništi v polodýmných kuchyních. Druhá část je vymezena kuchyním s uzavřeným ohněm a vývoji sporáku, jsou zde podrobně popsány moderní sporáky zámeckých kuchyní na Bouzově, Frýdlantu, Hluboké, Jánském vrchu, Slatiňanech, Šternberku, Velkých Losinách, Žlebech. V třetí části jsou představena moderní kuchyňská zařízení s otevřeným ohněm, francouzský rožeň – rôtissoire, francouzská kamna k roštění ryb – grilloir a francouzský potager. Čtvrtá část publikace se zabývá sporákovým nádobím a dále francouzským nádobím měděným. Zdroj anotace: Krajská knihovna Františka Bartoše ve ZlíněLoading…
Number of the records: 1