Number of the records: 1  

Kniha o kaktusech a jiných sukulentech


  1.  Smrž, Oskar, 1885-1938 - Author
    383 stran : ilustrace ; 24 cm
      Čapek, Karel, - Author of introduction
     kaktusy  sukulentní rostliny  pěstování okrasných rostlin
    kaktusy sukulenty pěstování rostlin
     příručky
    Kniha o kaktusech a jiných sukulentech
    Title statementKniha o kaktusech a jiných sukulentech / Oskar Smrž ; s předmluvou spisovatele K. Čapka
    Spine TitleKniha o kaktusech
    Main entry-name Smrž, Oskar, 1885-1938 (Author)
    PublicationChrudim : Nakladatelství zahradnické literatury, 1929
    Phys.des.383 stran : ilustrace ; 24 cm
    National bibl. num.cnb000541918
    NoteK DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ
    NoteObsahuje rejstřík
    Another responsib. Čapek, Karel, 1890-1938 (Author of introduction)
    Subj. Headingskaktusy sukulenty pěstování rostlin
    Subj. Headings kaktusy * sukulentní rostliny * pěstování okrasných rostlin
    Form, Genre příručky
    Conspect635 - Zahrádkářství
    UDC 635.914 , 582.661.56 , 582.711.16 , 635.9.01 , (035)
    CountryČesko
    Languagečeština
    Document kindBOOKS
    Kniha o kaktusech a jiných sukulentech
    Kaktusářský a sukulentářský pánbůh namíchal všechna čtyři esa, když se rozdávaly karty k vydání této knihy. Tím prvním byl její autor, pardubický zahradník, známý publicista a kaktusář Oskar Smrž, který už v té době byl pojmem nejenom mezi pěstiteli kaktusů a jiných sukulentů. Druhým esem byl vydavatel knihy, zahradní architekt Josef Vaněk z Chrudimi, jehož lidem od rostlin snad ani není třeba představovat. Třetím pak jejich společný přítel, spisovatel Karel Čapek, známý svou náklonností ke kaktusářům a svým obdivem ke kaktusům, jejichž krásu dokázal opěvovat jako nikdo jiný. Předmluvu ke Smržově knize napsal s osobitou lehkostí a poetikou. Nasadil tak laťku hodně vysoko už v samém začátku zdařilého díla, které dovedla k dokonalosti tiskárna J.Otto a Růžička, grafický ústav umělecký v Pardubicích (eso č.4). To vše autorem ve zvláštní úctě věnováno panu prof. Dr. J.J.Jahnovi, vynikajícímu znalci a milovníku květin, jak je psáno v samém úvodu publikace! Samotná kniha je rozdělena do dvou oddílů. První je v knize dominantní a nese název „O kaktusech vůbec a druzích kaktusů zvláště“. Druhý je pojmenován stroze „Sukulenty“, a je věnován ostatním tučnolistým rostlinám na 90 stranách textu s fotografiemi mnoha nádherných exemplářů, za které by se rozhodně nemuseli stydět ani dnešní pěstitelé! Nádherně je v knize zpracována historie objevování kaktusů a samotného kaktusářství ve světě i u nás. Vše začíná v roce 1547, kdy se ve španělské literatuře objevují první zmínky o těch v té době prapodivných rostlinách, a končí ódou na slavného cestovatele a botanika A.V.Friče, doplněnou výčtem jeho největších kaktusářských objevů. Právě Frič měl být autorem závěrečné (cestopisné) části této knihy, ale po návratu z jedné ze svých cest se musel nejdříve postarat o obchod s přivezenými importy kaktusů, a na psaní tak nenalezl čas a potřebný klid! Se stejnou pečlivostí se autor věnuje praktickému pěstování kaktusů i sukulentů, takže následuje bohatá přehlídka jednotlivých rodů a druhů, vzhledem k době vydání neobyčejně pestrá a obsáhlá. Nechybí ani údaje o místech, kde tyto rostliny mají svůj přírodní domov, a zajímavý je rovněž pohled do tehdejších kaktusářských sbírek i renomovaných kaktusářských firem. Jejich aktuální přehled je navíc podán ještě v samém závěru knihy formou inzertní přílohy, jejímž účelem je poradit potencionálním zájemcům s možností nákupu kvalitních rostlin, pěstitelských potřeb a odborné literatury i z mnoha dalších oborů pěstitelství. Kromě tradičních kapitol Oskar Smrž nezapomíná ani na zimovzdorné kaktusy a sukulenty, pozornost věnuje křížení a propaguje letnění rostlin. Pestrost a odbornost textu je doplněna množstvím fotografií vysoké kvality, skvostnou grafickou úpravou a kvalitně řemeslnicky zvládnutou vazbou knihy. Zdroj anotace: OKCZ - ANOTACE Z WEBU
    Loading…

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.